31 Ağustos 2015 Pazartesi
Satranç Öğreniyoruz 7
29 Ağustos 2015 Cumartesi
28 Ağustos 2015 Cuma
26 Ağustos 2015 Çarşamba
24 Ağustos 2015 Pazartesi
22 Ağustos 2015 Cumartesi
Okulöncesi Eğitiminde Satrancın Yararları
Çocuk oyun boyunca etkin bir düşünme pratiği içindedir. Hamle düşünür, oyun kurgular, nasıl yanıt alacağını hesaplar ve bu canlı süreci oyun sırasında hep yaşar.
• Dikkati Geliştirir:
Oyunda yüz yüze kaldığı ve kalacağı pozisyonlar olması nedeniyle, istemediği sonuçlarla karşılaşmamak için dikkatini oyuna ve hamlelere yoğunlaştırmak durumundadır.
• Öngörüyü Geliştirir:
Geleceğe dönük, eylemleri ile oluşacak sonuçları hesap etmek durumundadır: “ Eğer bu taşı oynarsam, yeni durumun bana yararı ve zararı ne olacak ?” sorusunu kendisine sorar.
• Kapsamlı Düşünmeyi Öğretir, Buluş Yeteneğini Geliştirir:
Strançta her yeni hamle, aynı zamanda binlerce yeni seçenek ve olasılık demektir. Çocuk tüm satranç tahtasını ya da eylem alanını gözden geçirmek, alacağı her kararın varacağı farklı sonuçlarını hesap etmek ve pek çok hamle seçeneği içinden kendine en uygun olanı bulup seçmek durumundadır.
• Sabırlı Olmayı, Ölçülülüğü ve Soğukkanlılığı Öğretir:
Çocuk hareketlerini ya da hamlelerini üstünkörü yapmanın ne gibi sonuçlar doğurduğunu kavrar. Bu nedenle acele karar vermeyip, durumu düşünüp analiz ettikten, birçok kere gözden geçirdikten ve iyice emin olduktan sonra harekete geçecektir.
• Özgüven Kazandırır:
Düşünen, değerlendiren, cesaretle karar alan, uygulayan ve sonuç alan çocuk kendine güven kazanır. İşlerin kötü gittiği durumlarda hayal kırıklığına uğramamayı öğrenir. Yararlı bir değişiklik olabileceğini bekleme ve yeni çareler arama alışkanlığı edinir.
• Yeni Sözcük ve Kavramlarla Tanıştırır:
Taşları tanıyıp onların nasıl hareket ettiğini öğrenir. Uygulama yaperken “düz, çapraz, arka, ileri, geri, yan, L biçimi, kare, mat, hamle, hareket...” gibi pek çok yeni sözcük ve kavram öğrenir.
• Kurallara ve Rakibe Saygılı Olmayı Öğretir:
Bir oyun olarak satranç, çocuğun ancak kurallara/ilkelere uyması koşuluyla sürebilecektir. Rakibin de bu kurallara uymasını bekler.
• Zevk Verir ve Eğlendirir:
Belki de en önemlisi, çocuğun oyun sürecini zevkle yaşaması ve eğlendiğini duyumsamasıdır.
Aileler Neler Yapabilir?
• Oyun içinde hikayeler anlatmaya çalışın. Örneğin, “senin ülkenin kralı benim ülkemin kralı ile buluşmaya çalışıyor, hadi onları kurallara göre oynayarak birleştirelim” diyerek çocuğun oyuna olan ilgisini arttırabilirsiniz.
• Çocuğunuza oyun oynarken düşünmesi için daha fazla zaman tanıyarak onu oyun oynama devam etmesi ve oyundaki hamleleri düşünmesi için teşvik edebilirsiniz.
• Anne babaların bir kısmı çocuğu ile oynarken çocuğunu teşvik etmek için kendi taşlarının bir kısmını oyundan çıkarabiliyor, bu da hem oyunu daha karmaşık hale getiriyor hem de çocukları motive etmekten çok üzebiliyor.
• oyun esnasında oyun tahtasını bir ya da bir kaç kez çevirin, çocuğa farklı açılardan kendi taşlarını görme fırsatı yaratın. Ayrıca oyunda ara sıra taraf da değiştirebilir, böylece çocuğunuzun farklı durumlara adapte olabilme becerisini arttırmayı deneyebilirsiniz.
• Çocuğunuzla beraber bilgisayarda satranç oynuyorsanız eğer, çocuğunuzun oyunda hamleyi geri alma fonksiyonunu kullanmasına izin verin ama siz kullanmayın.
Son Söz...
Türkiye Satranç Federasyonu da;
“Çocuklarımızın olabildiğince küçük yaştan başlayarak “kişilik gelişiminde satrancın pozitif etkilerinden yararlanma” amaçlanmalı, çocuklarımızın olumlu davranışlar sergilemelerini sağlamaya çalışmalı ve bu amaç bir ‘’görev’’ olarak benimsenmelidir.” diyerek aileleri ve çocuklarını bu spora yönlendirmeye çalışıyor.
Kaynak: http://nazifetalatorhananaokulu.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/38/14/749484/icerikler/okuloncesi-egitiminde-satrancin-yararlari_432971.html
Satranç Oyna 5
21 Ağustos 2015 Cuma
19 Ağustos 2015 Çarşamba
Boyama Sayfası 4
Süpermen!
Bir Kedi Gördüm Sanki!
17 Ağustos 2015 Pazartesi
15 Ağustos 2015 Cumartesi
14 Ağustos 2015 Cuma
Satranç Oyna 4
Boyama Sayfası 3
Boyama Sayfası 2
Boyama Sayfası 1
13 Ağustos 2015 Perşembe
Uluslararası Satranç Seminerleri
Yurtdışında ve ülkemizdeki anaokullarında uygulanan satranç eğitim modelleri hakkında bilgi edinmek, uygulanan eğitim modellerinin avantaj ve dezavantajlarını tartışmak ve karşılıklı fikir alışverişi ile örnek bir eğitim modeli oluşturabilmek amacıyla Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun mali destekleriyle düzenlenen ve katılımcılar tarafından büyük bir ilgi ve beğeniyle takip edilen Uluslararası Satranç Seminerlerinin ilk gün çalışmaları, "Dünyada Satranç Eğitiminin Genel Görünümü", "Satranç Eğitiminde Psycometricity Yöntemi ve Neden Ana Okullarında Satranç?", "Satranç Eğitiminde Materyaller", Seminerin Yapılış Amacı ve Ana Sınıflarında Satrancın Yaygınlaştırılması Projesi ile İlgili Bilgilendirme" başlıklarında ve dört oturum halinde gerçekleşti.
FIDE (Dünya Satranç Federasyonu) Okulda Satranç Komisyonu Başkanı Kevin O'Connell, ECU (Avrupa Satranç Birliği )Eğitim Kurulu Genel Sekreteri ve Rusya Sosyal Devlet Üniversitesi Satranç Branşı Bölüm Başkanı Alexander Kostyev, Alessandro Dominici ve Stormester & Stormester Akademisi Eğitmeni WGM Olga Dolzkaya gibi yurtdışından alanında uzman isimlerin satranç severlerle buluşacağı çalıştaya, ülkemiz satrancının önde gelen isimleri de katılarak konuşmalarını yaptılar.
Çalıştay’ın ikinci günü 25 kişilik gruplar halinde gerçekleştirilen seminer çalışmaları, üç faklı salonda, "Hareket ve Hikâyelerle Satranç Eğitimi", "Satranç Eğitiminde Materyaller", "Ana Sınıflarında Satrancın Yaygınlaştırılması Projesinin Yapılma Amacı ve Uygulama Metodolojisi: Öneri ve Eleştiriler" ve "Günlük Yaşamda Satrancın Faydaları ve Ana Sınıflarında Uygulama" konularında yapıldı.
Türkiye Satranç Federasyonu Gülkız Tulay, çalıştayda yaptığı açıklamada, projenin Türk satrancı için çok önemli ve kalıcı bir hamle olduğunu belirterek, "Çocuklarımızın satranç sporunu tanıması ve öğrenmesi için hedeflediklerimizi böylesine önemli bir proje aracılığıyla anasınıfı öğrencilerimiz için gerçekleştirecek olmanın heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz." dedi ve tüm katılımcılara, projenin hayata geçmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.
12 Ağustos 2015 Çarşamba
Can Satranç Öğreniyor
Canım Kardeşim "Satranç"
Satranç Şarkısı 2
Satranç Şarkısı 1
Satranç Oyna 3
10 Ağustos 2015 Pazartesi
Satranç Oyna 2
Cingöz Ve Fındıkla Satranç Eğitim Seti (CD-ROM)
Cingöz & Fındık’la Maceraya Hazır mısınız?
Kral Hakan eşi Kraliçe Ece ile tatile çıkarken tahtını oğlu Cingöz’e devreder. Bu haberi duyan Kral Hakan’ın en büyük düşmanı Kral Karasakal ise durumu fırsat bilip genç Kral Vekili Prens Cingöz’e meydan okur ve onu düelloya davet eder. Henüz düellonun ne olduğunu bilmeyen Prens Cingöz ve ona eşlik eden kuzeni Pamuk düello için yola koyulurlar. Yolda kendilerini ziyarete gelmekte olan Kral Tonton ile karşılaşırlar ve macera dolu bir yolculuğa adım atarlar.
Kral Tonton, Cingöz’e ve Pamuk’a satrancı eğlenceli yollarla öğretir. Bütün bildiklerini onlarla paylaşan Kral Tonton daha fazla bilgi edinmeleri için Cingöz ve Pamuk’u Beyin Kası Geliştirme Merkezi’ne götürür. Cingöz ve Pamuk Şampiyon Satranç Ustaları’nın çalışma yaptığı Beyin Kası Geliştirme Merkezi’nde zeki ve çalışkan antrenör Fındık ile tanışırlar. Karasakal ile olan düelloya burada hazırlanırlar.Bu macerada Prens Cingöz ve kuzeni Pamuk’la birlikte satrancı öğrenerek, KralKarasakal’a karşı zafer kazanmalarına yardımcı olmak ister misiniz?
Cevabınız evet ise, zorlu ama eğlenceli bu maceraya hoş geldiniz.
9 Ağustos 2015 Pazar
Satranç Anaokulları Müfredatına Girecek
Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, satrancın anaokulları müfredatına eklenmesi çalışmalarında çok önemli bir aşamaya geldiklerini söyledi.
Gülkız Tulay’ın yaptığı açıklamada okul öncesi kurumlarda verilen satranç eğitimi üzerine çalışan bir kurul oluşturduklarını hatırlatarak, kurulun, müfredat ve eğitmen yeterliliği konularında önemli çalışmalar yaptığını ifade etti.
Eğitim Kurulu’nun okul öncesi satranç eğitimi üzerine sürdürdüğü çalışmalarda satranç müfredatı üzerine yoğunlaştığını belirten Tulay, kurulun, kreşlerdeki satranç eğitiminin formatı, antrenörlerin izlemeleri gereken eğitim ve öğretim metotlarıyla ilgili çalışmalarının anaokulları müfredatına girmek konusunda kendilerine yön verdiğini dile getirdi.
“Anaokullarında satrancın müfredata eklenmesi çalışmalarımızda çok önemli bir aşamaya geldik” diyen Tulay, şöyle devam etti:
“Satranç bilincini yaymak için ilköğretim okullarında, liselerde ve birçok platformda da çalışmalarımız var. İşbirliği çabalarımızı sürdüreceğiz ve daha çok gencimizin satrançla tanışması için üniversitelerde daha etkin olmaya gayret edeceğiz. Önümüzdeki süreçte satrancın hem ülkemizde hem de uluslararası arenada yükselen gücünü devamlı kılacak hedeflerimiz, planlarımız var. Yerel yönetimlerle işbirliklerimizi artırıyoruz. Bu çalışmalar ve işbirlikleri sayesinde satrancı daha çok insanla tanıştırıyoruz. Bizim için önemli olan da bu.”
Yazının devamı için alttaki linke tıklayın.
Okul Öncesi Çocuklar Satranç Öğrenebilir mi?
Küçük çocuklarda öğrenme yetisi en az büyükler kadardır. Bu nedenle satranç, ufak yaştaki çocuklara kolayca öğretilebilir. Satranç oyununun temel kuralları, her yaştaki yeni başlayanlar için aynıdır ama öğretim şekli farklı olmalıdır. Satranç taşlarının temel hareketlerini bile 4-5 yaşındaki çocuğa farklı, 8-9 yaşındakine farklı 12 yaş üstüne daha farklı anlatmak gerekir.
Yazının devamı için alttaki linke tıklayın.
http://www.morkep.com/2014/09/okul-oncesi-cocuklar-satranc-ogrenebilir-mi/
Yazının devamı için alttaki linke tıklayın.
http://www.morkep.com/2014/09/okul-oncesi-cocuklar-satranc-ogrenebilir-mi/
Satranç Sporunun Çocuklar Üzerindeki Olumlu Etkileri
TRT-HABER kanalında yayınlanan kültür, sanat programı içinde bu hafta satranç konusunada yer verilmiştir.
Satrancın çocuk gelişimine katkısı ve satrancın Türkiyede'ki durumu hakkında Türkiye Satranç Federasyonu İstanbul il temsilciliği Basın yayın kurulu sözcüsü Turgay Ülker (Satranç Antrenörü ve Satranç Öğretmeni) 'in bilgisine başvurulmuş ve konu hakkında söyleşiler yapılmıştır.Beylikdüzü Belediyesi kültür merkezinde yapılan çekimlerin yer aldığı program TRT-HABER kanalında yayınlanmıştır.
https://www.facebook.com/turgay.ogretmen.5/videos/1576616779227746/?__mref=message
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)